Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Termékek Menü

Gumiburkolat karbantartása

A gumiburkolat esetében is javasolt az odafigyelés

Összeszedtünk Önnek néhány olyan javaslatot, aminek a betartásával a gumiburkolat hosszú ideig jó állapotban marad.


Mivel tisztítsuk a gumiburkolatot?

A gumiburkolat tisztításához a legjobb eszköz a seprű, de erősebb szennyeződés esetén használhatunk kerti vízsugarat is. Magasnyomású mosás esetén a nyomás ne érje el a 100 bár-t, a mosási távolság pedig legalább 30 cm legyen. A tisztítószerek használata nem javasolt, ugyanakkor híg háztartási tisztítószert nyugodtan alkalmazhatunk. A gumiburkolatról az olajszennyeződést valamint a benzint puha ronggyal,  híg háztartási tisztítószerrel azonnal el kell távolítani. Bizonyos típusú szennyeződések napsugárzás hatására egy idő után úgy „beleéghetnek”a burkolatba, hogy később csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem távolíthatók el, ezért lehetőség szerint a gumiburkolatot tartsuk mindig tisztán.


Mit nem használható a gumiburkolat tisztításához?

Azt javasoljuk, hogy az alábbi anyagokat eszközöket semmiképp ne használja a gumifelületen lévő szennyeződések eltávolításához:

  • Koncentrált fertőtlenítószert, mosószert vagy benzint
  • 100 bár-nál nagyobb nyomású vízsugarat, még 30 cm-nél távolabbról sem
  • Drótkefét, vagy kemény sörtéjű műanyag kefét

Mivel szemben ellenálló az újragumi?

A gumiburkolat ellenálló a híg háztartási tisztítószerekkel szemben, az ultra, szalmiák 5 %-os, vizes oldatával szemben, valamit a telített sóoldattal szemben 100 %-ig ellenálló. 5 %-os hypó oldattal mérsékelten ellenálló.


Mitől óvjuk a gumiburkolatot?

  • A nyílt  lángtól
  • A cigerettaparázstól, mert azzal szemben mérsékelten ellenálló
  • A fertőtlenítőszerektől, tömény tisztítószerektől
  • Benzintől, gágzolajtól, hidraulika- és kenőolajoktól
  • Gyenge és tömény savaktól, lúgoktól, oldószerektől

Mikor végezzük a tisztítást?

A tisztításra a legalkalmasabb a reggeli és késő délutáni (esti) időszak, mert ilyenkor a gumi nem tud felforrósodni még nyáron sem. Az erősen felforrósodott felület megnehezíti a tisztítást ráadásul fokozhatja a vegyszerek károsító hatását.


Ellenőrizzük rendszeresen a burkolatot!

Javasolt kéthavonta ellenőrizni a gumilapok és a puzzle gumilapok pontos illeszkedését. Az elmozdult elemeket illesszük vissza a helyére, de ne túl szorosan illesszük össze a gumilapokat, hogy a dilatáció biztosított legyen. A gumilapok helyének megtalálásában segítséget ad a gumifelület mintázata.

Nagyon fontos a megfelelő vízelvezetés biztosítása. A nem megfelelő vízelvezetés esetén a gumiburkolat alatt megfagyott víz felpúposodást idézhet elő, még a leragasztott gumilapok esetében is,

A gumimaradványokat, törmeléket, kavicsokat, homokot, port és egyéb szennyeződéseket mindig távolítsuk el a gumilapokról, valamint a gumilapok közötti résekből (dilatációs hézagokból) és szüksége szerint a lapok alól. A tisztán tartott hézagok megengedik a burkolat dilatációs mozgását, így kisebb valószínűséggel jelentkezik a kikagylósodás vagy a gumilap sarkainak felpöndörödése. A gumilapok réseiből spaklival, késsel vagy csak egyszerűen kézzel távolítható el legegyszerűbben a szennyeződés. A homokot, port akár naponta (többször is) leseperhetjük, hogy ne koptassa el gyorsan a gumilapok színét, felső részét.

Szintén el kell távolítani a rések közti gyomokat (hasonlóan egy hagyományos térkő burkolathoz). A mechanikus eltávolítás javasolt, mivel ekkor a gyökérzet egy része is eltávolításra kerül, illetve elkerülhetjük a gyomírtók által okozott egészségügyi kockázatot. Gyomírtót csak saját felelősségre használhat a biztonsági előírások maradéktalan betartása mellett.

A fentieken túl érdemes még az esetleges vandalizmus, vagy állatok (vakond, rágcsálók) okzta kártételt is rendszeresen ellenőrizni. A zúzott kő ágyazatra telepített gumilapok esetében hasznos, ha ágyazat lapvibrátorral történő, időszakos újratömörítése.


Hogyan javíthatjuk a gumiburkolatot?

A puzzle, vagy normál gumilapból készült burkolat javítása leginkább a sérült elemek cseréjével oldható meg. Ilyenkor természetesen az ágyazatot is az eredeti állapotára kell visszaállítani. A gumilapok szilárd felülethez (beton) történő ragasztása utólag is lehetséges. Ez akkor válhat szükségessé, ha az eredeti ragasztás a vártnál nagyobb terhelés miatt nem bizonyult elegendőnek, vagy az időjárás, esetleg az elhanyagolt karbantartás miatt károsodott. Arra azonban feltétlenül ügyelni kell, hogy a gumilapokat teljesen leragasztani nem szabad, hogy megfelelő vízelvezetés maradjon. A gumilapok poliuretán ragasztóval rögzíthetők, száraz, tiszta felületen. Ha a ragasztó kihabosodna, várjuk meg amíg teljesen megszárad, majd ezt követően óvatosan, késsel távolítsuk el a felesleget, ügyelve arra, hogy a gumilap meg ne sérüljön.