Ez a weboldal cookie-ket (sütiket) használ, hogy a webáruház megfelelően működjön.

Műfű lerakása - gyepszőnyeg telepítése

Így rakja le a gyepszőnyeget! A műfű lerakása nem igényel különösebb szaktudást, de egy igazán szép gyephez odafigyelés szükséges.


Műfű szilárd, burkolt felületen

A legegyszerűbb dolgunk talán akkor van, ha műfüvet szilárd felületre szeretnénk telepíteni. Ha egy teljesen sima betonfelületről, vagy egy sima, burkolt felületről van szó, akkor erre minden további nélkül lerakhatjuk a műfüvet és ragasztással rögzíthetjük azt. Amennyiben rugalmasabb felületet szeretnénk, a műfű alá elhelyezhetünk rezgéscsillapító gumilemezt is. A gumilemez segítségével egy minimális aljzatkiegyenlítés is lehetséges. Ha a felület nem sima, akkor a gyepszőnyeg leterítése előtt mindenképpen szükséges az aljzat precíz kiegyenlítése.


Gyepszőnyeg telepítése talajra

A gyepszőnyeg telepítése előtt egy megfelelő felületet kell kialakítani. Ehhez először egy legalább 10 cm mély tükröt kell készíteni. Ha a talaj vízelvezető képssége rossz, mélyebb (15-20 cm) tükörre lehet szükség. Ezután a talaj alapos tömörítése következik.

Mielőtt a tükröt a jó teherbírás és a vízelvezetés érdekében feltöltenénk, szegélyt kell készíteni amihez a gyepszőnyeg szélei leragaszthatók. Intenzív igénybevétel esetén ez mindenképen szükséges. Legjobb, ha a szegély betonból készül, de lehet beton megtámasztással gumi, fém, vagy műanyag szegély is. Szegélyként felhasználható már meglévő járda, vagy akár egy épület lábazta is, de nagyon fontos a rendkívül sima felület. Alacsony igénybevétel esetén a szegély elhagyható, ilyenkor fém műfű rögzítő tüskék segítségével rögzíthető a gyepszőnyeg széle.

Következő lépésként zúzottkő ágyazatot kell készíteni. Ehhez 8-10 cm vastagon 0-20 mm-es szemcseméretű zúzottkövet, murvát lehet használni. Erre kerül a finomabb 0-5 mm-es szemcseméretű murva ágyazat, amely már a kiegyenlítést és a homogén alátámasztást szolgálja. Fontos, hogy mindkét réteget alaposan döngölni és tömöríteni kell. A legfelső réteg simára húzása elengedhetetlen a szép és egyenletes gyepszőnyeghez. Ne hagyjunk se kis dombokat sem kis gödröket a felületen. A zúzottkő ágyazat helyett homok ágyazat is készíthető, de a tömörítés ilyenkor is elengedhetetlen. a Ha rugalmasabbra szeretnénk a gyepszőnyeget, itt is alkalmazhatunk rezgéscsillapító gumi alátétlemezt.


Használjon geotextíliát a gyepszőnyeg alá!

A tökéletes eredményért célszerű geotextíliát teríteni az aljzat és a zúzottkő ágyazat, valamin a durva és finom zúzottkő réteg közé. A geotextília átengedi a vizet, de a szűrő hatásának köszönhetően megelőzi a különféle rétegek keveredését, így javítja a vízelvezetést és a terhelhetőséget. A gyepszőnyeg védelmére (hogy a kavicsok éles sarkát tompítsuk) közvetlenül a műfű alá 2 réteg, egymáshoz képest keresztben lefektetett geotextília réteg javasolt.


A gyepszőnyeg vágása, szabása

Nagy előnye a tekercsben kapható gyepszőnyegnek, hogy igazán könnyen a tereptárgyak formájához illeszthető.  A műfű vágása könnyű, használhat hozzá snitzert, éles kést, vagy akár egy erősebb ollót is. A vágást célszerű egy deszkán, vagy egy farostlemezen végezni. Ha alátét gumilemezt használ annak a szabása valamivel nehezebb, de ugyanúgy egy éles snitzer segítségével, vagy a dekopír fűrészbe fogható különleges penge segítségével vágható. 


A műfű tekercs toldása, illesztése

A tekercsben kapható gyepszőnyeg illesztése textil műfű illesztő szalag segítségével történik. Az illesztő szalagra fel kell vinni a különféle kiszerelésben kapható, általában poliuretán alapú műfű ragasztót. Fontos, hogy az illesztőszalagot az összeillesztendő gyepszőnyegek egyenlő arányban takarják le. A ragasztó szalagra juttatása után még van idő a felület elsimítására, az illesztések kiigazítására. Általában ezután, a ragasztó kikeményedéséig préselés szükséges (egyszerűen le kell súlyozni az illesztési felületet). Létezik öntapadó illesztő szalag is, de tapasztalataink szerint az ilyen szalaggal végzett munka nagyobb odafigyelést igényel, mert a gyepszőnyeg a szalagra azonnal rátapad, a helyzete nem módosítható.


A műfű puzzle lerakása

Különleges kategória a műfű puzzle. Ebben az esetben a gyepszőnyeg gyárilag, puzzle alakúra kivágott esésvédő, vagy rezgéscsillapító gumilapra van ragasztva. Sima, szilárd felületen egyszerűen csak egymásba kell illeszteni a puzzle elemeket és már készen is van a műfű. Természetesen felület kiegyenlítés itt is szükséges lehet. A puzzle műfű nem csak sima burkolat felületre, hanem murvaágyra is telepíthető. Ilyen esetben az ágyazat elkészítésénél pontosan úgy kell eljárni, mint ahogy azt fent, a gyepszőnyeg esetében leírtuk. Magukat a puzzle elemeket a beton térkövekhez hasonlóan kell elhelyezni.